Tapahtumat

TULEVAT TAPAHTUMAT

MENNEET TAPAHTUMAT

Vuonna 2022 juhlitaan Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen 50-vuotisjuhlavuotta. Kulttuurihistorian seura jatkaa juhlintaa ja oppiaineen historian muistelua järjestämällä Kulttuurihistorian muisti II -tapahtuman!

Puhujaksi olemme kutsuneet kulttuurihistorian professori emeritus Kari Immosen, joka muistelee kulttuurihistorian 30 ensimmäistä vuotta otsikolla ”Sektorihistoriasta näkökulmahistoriaan”.kulttuurihistorian-oppiaine-50v

Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 20.4.2022 klo 16-18 Turun yliopistolla Tauno Nurmela -salissa (Yliopistonmäki). Lisäksi etäosallistuminen on mahdollista.

Linkki etäosallistumiseen: https://utu.zoom.us/j/62063026379

Yliopiston tiloissa käytetään kasvomaskeja ja noudatetaan hygieniakäytäntöjä. Osallistuthan tapahtumaan yliopistolla vain terveenä.

Lämpimästi tervetuloa!

Uusi julkaisu! Kuviteltu avaruus Matkoja Maan ulkopuolelle (toim. Heidi Kurvinen, Petri Paju ja Petri Saarikoski)

Tervetuloa Kuviteltu avaruus: Matkoja Maan ulkopuolelle -teoksen julkistamiseen!

Julkistaminen järjestetään Zoom-yhteydellä maanantaina 14.6.2021 klo 12:00‒13:00.

Tilaisuudessa kirjan toimittajat – Heidi Kurvinen, Petri Paju ja Petri Saarikoski – kertovat teoksen taustoista ja sisällöstä.

Zoom-linkki: https://utu.zoom.us/j/65146322375

Lämpimästi tervetuloa kuulolle!

Kulttuurihistorian muisti(1)

Kulttuurihistorian muisti -webinaari

Perjantaina 16.4.2021 klo 16-18

Tänä keväänä seura järjestää webinaarin Kulttuurihistorian muisti, jossa muistellaan kulttuurihistorian oppiaineen historiaa Turun ja Lapin yliopistoissa, ja virittäydytään jo vuonna 2022 lähestyviin kulttuurihistorian oppiaineen 50-vuotisjuhliin. Puhujina webinaarissa ovat Turun yliopiston kulttuurihistorian professori emeritus Keijo Virtanen ja Lapin yliopiston kulttuurihistorian professori Marja Tuominen.

Kulttuurihistorian kirjamessut pe 27.11.2020 klo 14

Meedioita, lavatansseja, päiväkirjoja ja romantiikkaa. Kulttuurihistorian kirjavuosi 2020 on kaikkea tätä (ja paljon muuta)!

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa on ollut poikkeuksellisen satoisa kirjakesä ja -syksy. Maailmanlaajuinen pandemia rajoittaa meitä toteuttamasta monia totuttuja ja odotettuja toimintamuotoja, mutta toisaalta se antaa syyn kokeilla jotain aivan uutta! Oppiaineen tutkijoilla onkin ilo kutsua kaikki kulttuurihistorian ystävät kotivastaanotinten ääreen seuraamaan Kulttuurihistorian ensimmäisiä kirjamessuja, 27.11.2020 live-tapahtumana ZOOMissa.

Tervetuloa osallistumaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan! Voit käyttää ja seurata #khkirjamessut

Linkki tapahtumaan: Tässä Zoom-linkki ”messuille”

https://utu.zoom.us/j/64539559894

Lähetystä voi seurata myös Kulttuurihistorian facebook-tilin kautta.

Elokuvaesitys Auttin neidit ikkunalla Rovaniemellä pe 23.11.2018

Auttin neidit ikkunalla -dokumenttielokuva vuodelta 2006. Kuva: Mervi Löfgren.

Kulttuurihistorian seura on Lapin yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen vieraana Mauri-salissa (F-siipi, taiteiden tiedekunta) pidettävässä elokuvaesityksessä.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mervi Löfgren (Autti) esittelee dokumenttielokuvan Auttin neidit ikkunalla kello 16.15 alkaen. Dokumenttielokuvan (30 min) jälkeen on loppukeskustelu, jossa on aikaa myös yleisökysymyksille.

”Dokumenttielokuva Auttin neideistä kertoo naisten uusista mahdollisuuksista ja vapaudesta Lapissa 1920-luvulla.”

Dokumenttielokuva Auttin neidit ikkunalla kertoo Lyyli (1898–1950) ja Hanna (1901–1996) Auttista, jotka toimivat yhdessä valokuvaajina Rovaniemellä 1900-luvun alkupuolella. ”Lyyil ja Hanna olivat jollain lailla vapautuneita luonteita”, kuvaa heidän veljenpojanpoikansa isotätejään. Porvarissäätyyn kuuluvina  – sekä itsellisyyden mahdollistavan ammatin ansiosta – neideillä oli mahdollisuus harrastuksiin: he voimistelivat, lauloivat, tanssivat, hiihtivät ja matkustelivat. Neiti-kulttuuri, leikkimieli ja ystävyyden aurinko kukoistivat.

Historiallisen elokuvan tapahtumapaikka on 1920-luvun Rovaniemi. Lyylin ja Hannan matkanteko sekä pohjoiseen (Petsamoon) että etelään (Pariisiin) asetti heidät ikään kuin näköalapaikalle, kokijoiksi ja tekijöiksi, aikakauden virtauksissa. Se ei kuitenkaan ollut mutkatonta, sillä Auttin neitien tapaisia itsenäisiä, nk. uusia naisia saatettiin pitää turmeltuneina ja naisen perimmäisen tehtävän, äitiyden, unohtavina. Myös sisällissota leimasi niin neitien kuin muidenkin suomalaisten elämää.

Elokuva saa nimensä vuonna 1929 otetusta valokuvasta, jonka voi tulkita heidän omakuvakseen. Siinä Lyyli ja Hanna istuvat kamarinsa ikkunalla tietoisina itsestään ja olemisestaan.

Kahvitarjoilu Mauri-salin edustalla klo 15.45 alkaen!

Lisätietoa: Mervi Löfgren (mervi.lofgren@ulapland.fi) ja Tiina Harjumaa (tiina.harjumaa@ulapland.fi).

Lapin yliopisto

Yliopistonkatu 8

96300 Rovaniemi

Kulttuurihistorian kevätseminaari 20.4.2018
Kulttuurihistorian seura on mukana Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen järjestämässä kevätseminaarissa Toivon ja raivon vuosi 1968. Seminaari järjestetään perjantaina 20.4. Turun yliopistossa, Janus-salissa (Kaivokatu 12, 1. krs) klo 10 alkaen. Iltaohjelma alkaa puolestaan Kirjakahvilassa klo 19.30, ja oheisohjelmaa on tiedossa keskiviikkona 18.4. Turun Kaupunginkirjaston Musiikkikirjastossa ja Bar Ö:ssä. Lisätiedot ja ohjelma täällä.

Humanistipäivä 27.4.2018
Kulttuurihistorian seura on esillä Turun yliopiston humanistipäivillä 27.4. 2018. Ohjelma ja lisätiedot löytyvät täältä.

Someron Nostalgiaviikon avajaiset 17.5.2018
Kulttuurihistorian seura osallistuu Someron Nostalgiaviikon avajaispäivään! Torstaina 17.5.2018 aikahyppäämme 1950- ja 1960-lukujen suomalaiseen iskelmään ja radiokuunnelmiin. Myynnissä myös aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Kaivakaahan siis kellomekot ja lierihatut esiin ja suunnatkaa kanssamme Somerolle!

Nostalgiaviikko

Turun Kirjamessut 6.–8.10.2017
Kulttuurihistorian seura on mukana Turun Kirjamessuilla lokakuussa. Seuran piste löytyy Turun Historiallisen Yhdistyksen osastolta A/61. THY:n ja Kh-seuran lisäksi osastolta löytyvät myös Suomen keskiajan arkeologian seura ja Sigillum.
Seuran Kirjamessu-ohjelma

Maamme. Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria -yleisöluennot Turun pääkirjaston Studiossa 10.–13.10.2017
Kaikille kiinnostuneille avoimet, Maamme. Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria -kirjaan (2016) perustuvat yleisöluennot kertovat tuoreesta näkökulmasta, millaista elämä itsenäisessä Suomessa on ollut.

Turun seudun moderni arkkitehtuuri -kurssi Turun yliopistolla 23.10.–11.12.2017
Kurssi esittelee modernin arkkitehtuurin kehityksen Turun seudulla jugendista nykypäivään tarkastelemalla nykyisin nähtävissä olevien rakennusten historiallista taustaa ja niihin liittyvää arkkitehtonista ajattelua. 1900-lukua edeltävää arkkitehtuuria käsitellään lyhyesti johdantoluennossa sekä historiallisten rakennusten restaurointia käsittelevässä luennossa. Luennoilla opiskelija saa yleiskuvan Turun modernin arkkitehtuurin keskeisistä vaiheista, rakennuksista ja rakennustyypeistä sekä turkulaisen arkkitehtuurin esikuvista pohjoismaissa. Runsaaseen valokuva- ja piirrosmateriaaliin perustuvat luennot ovat yleistajuisia. Kulttuurihistorian seuran jäsenet ovat myös erittäin tervetulleita osallistumaan ja seuraamaan luentoja.