Tapahtumat

TULEVAT TAPAHTUMAT

MENNEET TAPAHTUMAT

Elokuvaesitys Auttin neidit ikkunalla Rovaniemellä pe 23.11.2018

Auttin neidit ikkunalla -dokumenttielokuva vuodelta 2006. Kuva: Mervi Löfgren.

Kulttuurihistorian seura on Lapin yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen vieraana Mauri-salissa (F-siipi, taiteiden tiedekunta) pidettävässä elokuvaesityksessä.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mervi Löfgren (Autti) esittelee dokumenttielokuvan Auttin neidit ikkunalla kello 16.15 alkaen. Dokumenttielokuvan (30 min) jälkeen on loppukeskustelu, jossa on aikaa myös yleisökysymyksille.

”Dokumenttielokuva Auttin neideistä kertoo naisten uusista mahdollisuuksista ja vapaudesta Lapissa 1920-luvulla.”

Dokumenttielokuva Auttin neidit ikkunalla kertoo Lyyli (1898–1950) ja Hanna (1901–1996) Auttista, jotka toimivat yhdessä valokuvaajina Rovaniemellä 1900-luvun alkupuolella. ”Lyyil ja Hanna olivat jollain lailla vapautuneita luonteita”, kuvaa heidän veljenpojanpoikansa isotätejään. Porvarissäätyyn kuuluvina  – sekä itsellisyyden mahdollistavan ammatin ansiosta – neideillä oli mahdollisuus harrastuksiin: he voimistelivat, lauloivat, tanssivat, hiihtivät ja matkustelivat. Neiti-kulttuuri, leikkimieli ja ystävyyden aurinko kukoistivat.

Historiallisen elokuvan tapahtumapaikka on 1920-luvun Rovaniemi. Lyylin ja Hannan matkanteko sekä pohjoiseen (Petsamoon) että etelään (Pariisiin) asetti heidät ikään kuin näköalapaikalle, kokijoiksi ja tekijöiksi, aikakauden virtauksissa. Se ei kuitenkaan ollut mutkatonta, sillä Auttin neitien tapaisia itsenäisiä, nk. uusia naisia saatettiin pitää turmeltuneina ja naisen perimmäisen tehtävän, äitiyden, unohtavina. Myös sisällissota leimasi niin neitien kuin muidenkin suomalaisten elämää.

Elokuva saa nimensä vuonna 1929 otetusta valokuvasta, jonka voi tulkita heidän omakuvakseen. Siinä Lyyli ja Hanna istuvat kamarinsa ikkunalla tietoisina itsestään ja olemisestaan.

Kahvitarjoilu Mauri-salin edustalla klo 15.45 alkaen!

Lisätietoa: Mervi Löfgren (mervi.lofgren@ulapland.fi) ja Tiina Harjumaa (tiina.harjumaa@ulapland.fi).

Lapin yliopisto

Yliopistonkatu 8

96300 Rovaniemi

Kulttuurihistorian kevätseminaari 20.4.2018
Kulttuurihistorian seura on mukana Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen järjestämässä kevätseminaarissa Toivon ja raivon vuosi 1968. Seminaari järjestetään perjantaina 20.4. Turun yliopistossa, Janus-salissa (Kaivokatu 12, 1. krs) klo 10 alkaen. Iltaohjelma alkaa puolestaan Kirjakahvilassa klo 19.30, ja oheisohjelmaa on tiedossa keskiviikkona 18.4. Turun Kaupunginkirjaston Musiikkikirjastossa ja Bar Ö:ssä. Lisätiedot ja ohjelma täällä.

Humanistipäivä 27.4.2018
Kulttuurihistorian seura on esillä Turun yliopiston humanistipäivillä 27.4. 2018. Ohjelma ja lisätiedot löytyvät täältä.

Someron Nostalgiaviikon avajaiset 17.5.2018
Kulttuurihistorian seura osallistuu Someron Nostalgiaviikon avajaispäivään! Torstaina 17.5.2018 aikahyppäämme 1950- ja 1960-lukujen suomalaiseen iskelmään ja radiokuunnelmiin. Myynnissä myös aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Kaivakaahan siis kellomekot ja lierihatut esiin ja suunnatkaa kanssamme Somerolle!

Nostalgiaviikko

MENNEET TAPAHTUMAT

Turun Kirjamessut 6.–8.10.2017
Kulttuurihistorian seura on mukana Turun Kirjamessuilla lokakuussa. Seuran piste löytyy Turun Historiallisen Yhdistyksen osastolta A/61. THY:n ja Kh-seuran lisäksi osastolta löytyvät myös Suomen keskiajan arkeologian seura ja Sigillum.
Seuran Kirjamessu-ohjelma

Maamme. Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria -yleisöluennot Turun pääkirjaston Studiossa 10.–13.10.2017
Kaikille kiinnostuneille avoimet, Maamme. Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria -kirjaan (2016) perustuvat yleisöluennot kertovat tuoreesta näkökulmasta, millaista elämä itsenäisessä Suomessa on ollut.

Turun seudun moderni arkkitehtuuri -kurssi Turun yliopistolla 23.10.–11.12.2017
Kurssi esittelee modernin arkkitehtuurin kehityksen Turun seudulla jugendista nykypäivään tarkastelemalla nykyisin nähtävissä olevien rakennusten historiallista taustaa ja niihin liittyvää arkkitehtonista ajattelua. 1900-lukua edeltävää arkkitehtuuria käsitellään lyhyesti johdantoluennossa sekä historiallisten rakennusten restaurointia käsittelevässä luennossa. Luennoilla opiskelija saa yleiskuvan Turun modernin arkkitehtuurin keskeisistä vaiheista, rakennuksista ja rakennustyypeistä sekä turkulaisen arkkitehtuurin esikuvista pohjoismaissa. Runsaaseen valokuva- ja piirrosmateriaaliin perustuvat luennot ovat yleistajuisia. Kulttuurihistorian seuran jäsenet ovat myös erittäin tervetulleita osallistumaan ja seuraamaan luentoja.