1: Herodotoksen ja Thukydideen ideaalit ja historiankirjoitus

Juha Isotalo: Herodotoksen ja Thukydideen ideaalit ja historiankirjoitus. Capsa Historiae 1. Kulttuurihistorian seura 2017.

ISBN: 9789526877600

Ovh. 25,00 e

Teos on yleistajuinen esitys historiankirjoituksen historiasta ja alan kahden varhaisen muotoilijan, Herodotoksen ja Thukydideen, näkemyksistä. Cicero kutsui kreikkalaista Herodotosta sekä historian isäksi että valheiden isäksi. Pitäisikö hänen työtään kutsua historiankirjoitukseksi, jos se ei ole totta? Teos käy käsiksi Herodotoksen ja modernin historiankirjoituksen isäksi kutsutun Thukydideen omiin määritelmiin tehtävästään. Se tutkii eroja ja samankaltaisuuksia heidän ideaaliensa välillä ja vertailee, miten Herodotoksen Historiateos ja Thukydideen Peloponnesolaissota on toteutettu.

Nykyaikainen kuva molemmista kirjoittajista rakentuu heidän erojensa varaan. Herodotos halusi, että ihmisten merkittävät teot eivät unohdu ja tapahtumien syyt paljastuvat. Thukydideen mukaan oli kirjoitettava oman aikansa tapahtumista ja esitettävä vain se, mikä on totta. Heidän ideaalinsa eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on tavoite paljastaa totuus tapahtumien taustalla. Työnsä toteutuksessa he muistuttivat toisiaan vieläkin läheisemmin. Teos soveltuu historiaa opettavien ja opiskelevien lisäksi kaikille historiankirjoituksesta ja antiikin historiasta kiinnostuneille.

Lisätietoja teoksesta blogissa. E-kirja on ladattavissa tästä.